China staat bijna synoniem voor smog, in de grote steden althans. De vervuiling in het land kost vele duizenden levens per jaar. Vooral door het gebruik van kolen. De overheid doet er daarom alles aan om het gebruik van deze energiebron terug te dringen.

166.000 zonnepanelen kunnen daarbij allicht helpen. In de provincie Anhui ligt ’s werelds grootste drijvende installatie van zonnepanelen, vlakbij de stad Huainan. De panelen hebben een capaciteit van 40 megawatt, genoeg om zo’n 15.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Het water waarop de panelen drijven, helpt trouwens met de koeling van de panelen en spaart ook land dat zo een andere bestemming kan krijgen. Boeren of natuurgebieden hoeven op die manier geen areaal in te leveren.

Afgezien van de records is het ook een symbolisch project. Het meer waar de installatie op drijft was namelijk ooit een mijngebied. Uitgerekend hier werden decennia lang kolen uit de grond gehaald. Nadat de mijn instortte en water het gat vulde, kon de locatie gebruikt worden voor een zonneproject.

Elders in Anhui, dat circa 5 uur ten westen van Shanghai ligt, werken andere bedrijven ook aan drijvende zonne-installaties. Zo startte staatsbedrijf China Three Gorges Corporation in december met een nog grotere centrale van zonnepanelen. Die moet vanaf mei 150 megawatt stroom gaan produceren voor bijna 100.000 huishoudens.

Nederland werkt trouwens ook aan een zonne-installatie. Een consortium van zes bedrijven en instellingen slaat daartoe de handen ineen. Het gaat om een testproject en daarom houden de initiatiefnemers het klein: de capaciteit zal op 50 kilowatt liggen.

China is min of meer gedwongen om in te zetten op duurzame energiebronnen. Volgens een studie in 2016 leidt vervuiling door het gebruik van kolen tot 366.000 vroegtijdige doden in China.

De regering in Beijing geeft daarom in de komende jaren bijna 300 miljard euro uit aan schone energieprojecten. 13 miljoen banen wil de overheid creëren tegen 2020. Het land is daarom al één van de grootste investeerders in zon-, wind- en waterkracht.

Sinds China vier jaar geleden begon met haar ‘war on pollution’ nam het percentage fijnstof in steden gemiddeld met 32 procent af. De stad Xingtai, ten zuiden van Beijing, kon zelfs een daling van 52 procent rapporteren.

Een arbeider draagt een drijfplatform voor zonnepanelen bij de bouw van een zonnefarm in de Chinese provincie Anhui. Foto: Kevin Frayer/Getty Images
Een arbeider draagt een drijfplatform voor zonnepanelen bij de bouw van een zonnefarm in de Chinese provincie Anhui. Foto: Kevin Frayer/Getty Images

Ondanks de inspanningen die worden gedaan, duurt de omschakeling van fossiele brandstoffen naar schone brandstoffen nog lang. De wereld gebruikt nog altijd kolen voor 40 procent van de energieproductie.

Energiedeskundigen verwachten dat dat aandeel binnen tien jaar zal pieken, waarna ook schonere opties goedkoper zullen zijn.